Op deze pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit digitale archief precies werkt. Er wordt onder andere weergegeven hoe je in het archief kan zoeken en waar alle Twickelbulletin’s en de latere Twickelbladen staan in het archief.

De Twickelbladen

De eerste pagina waar u op terechtkomt is de pagina: Twickelbladen. Op deze pagina kunt u alle losse Twickelbladen bekijken en/of lezen. De meest recente Twickelbladen staan bovenaan de pagina. Als u op een Twickelblad klikt, opent de browser het Twickelblad in een speciaal PDF-readerformat op een nieuw tabblad.
Als u klaar bent met het lezen van het Twickelblad kunt u het tabblad sluiten. U kunt het betreffende blad printen (eventueel per pagina) maar ook downloaden. Als u specifieke informatie wilt gebruiken, kunt u het beste het betreffende blad downloaden en dan daaruit het betreffende kopiëren.

Zoeken in Twickelbladen

De vraag is natuurlijk: waar bent u naar op zoek? Gelukkig voor u heeft het Twickelblad een uitgebreide zoekfunctionaliteit.

Er zijn 2 manieren om te zoeken in Twickelbladen. U kunt Twickelblad voor Twickelblad doorzoeken op specifieke tekst(en) of u kunt op een specifieke tekst zoeken door alle Twickelbladen, waarbij u een lijst krijgt met resultaten.

 1. Bij het doorzoeken van 1 Twickelblad, opent u het betreffende blad bij het overzicht van de bladen en als het blad geopend is, klikt u dan onder in de balk op het zoekicoon. Op de linkerkolom kunt u dan uw zoekterm ingeven. Het zoekresultaat vindt u op de betreffende pagina(s) geel gearceerd.
 2. Als u op de pagina Zoeken in Twickelbladen in de zoekbalk klikt, dan kunt u in alle Twickelbladen tegelijk zoeken. Typ dan een of meerdere trefwoord(en) in het zoekveld. Om een voorbeeld te geven gebruiken we het trefwoord: windmolen. Klik daarna op de loepknop helemaal rechts om te beginnen met doorzoeken van het archief. Daarna krijgt u alle zoekresultaten voor het trefwoord windmolen te zien. U kunt er van verzekerd zijn dat alle getoonde Twickelbladen iets over het onderwerp windmolen bevatten. Als u het getoonde Twickelblad wilt lezen, klik dan op de afbeelding die het voorblad weergeeft, dan wordt er op een nieuwe pagina het Twickelblad geopend.
  Nu kan het zijn dat er binnen dit Twickelblad meerdere keren de zoektekst voorkomt. In de meeste gevallen is dat ook zo. Om nu te voorkomen dat u op de zoekpagina meerdere verwijzingen per blad krijgt, kunt u binnen het betreffende Twickelblad via de zoekfunctie het gezochte weer zoeken via de balk onderin de reader. (Zie onder 1.)
  NB. Maak de pagina wat groter om de in geel gemarkeerde tekst te vinden.

Nog een aandachtspunt:
Als u op meerdere trefwoorden zoekt, bijvoorbeeld: de tuinen van Twickel, kunt u dit beter tussen ” ” (aanhalingstekens) te zetten: bijvoorbeeld “de tuinen van Twickel”. Als u aanhalingstekens gebruikt krijgt u het exacte resultaat van wat er tussen de aanhalingstekens staat te zien. Als u geen aanhalingstekens gebruikt wordt elk woord individueel opgezocht.


Leesinstructies

Op de reader pagina ziet u in het groot het betreffende Twickelblad. Links bovenaan staan het aantal pagina’s vermeld, onderaan de pagina ziet u een balk met diverse opties.
In het midden van de pagina, zowel helemaal links als rechts staat een pijltje, voor bladeren van links naar rechts of andersom. Een enkele pijl is een pagina vooruit of achteruit, een dubbele pijl is de eerste of laatste pagina.

De iconen onderaan hebben de volgende betekenis:

 • Met de 1e icoon links kunt u de pagina van het Twickelblad vergroten (als hij op dat moment vergroot kan worden).
 • Met de 2e icoon kunt u de pagina van het Twickelblad verkleinen (als hij op dat moment verkleint kan worden).
 • Met de 3e icoon kunt u binnen het blad zoeken op tekst. Op de linkerkolom kunt u de zoektekst ingeven.
 • Met de 4e icoon kunt u in een artikel tekst selecteren. (dit heb ik geprobeerd maar werkte niet)
 • Met de 5e icoon krijgt u links in de kolom een overzicht van alle pagina’s.
 • Met de 6e icoon kunt u de printfunctie oproepen. U kunt kiezen voor de pagina die zichtbaar is of voor alle pagina’s.
 • Met de 7e icoon kunt u het document downloaden en opslaan op uw eigen computer, tablet of telefoon.
 • Met de 8e icoon kunt u het bladergeluid van de pagina’s uitzetten.
 • Met de 9e icoon kunt u de pagina over het hele beeldscherm tonen. Drukt u nogmaals op de icoon, wordt het beeld weer teruggezet.

Tips:
1. Laat lidwoorden en voegwoorden weg als u op een zoekterm zoekt die uit meerdere woorden bestaat om vastlopen te voorkomen. B.v. kastelen buitenplaatsen i.p.v. kastelen en buitenplaatsen, tenzij u expliciet op deze zoekterm zoekt, maar plaats hem dan tussen aanhalingstekens.

2. Als u wilt weten wat er geschreven is over windmolens, zoek dan niet op windmolens maar op windmolen. Zoekt u op windmolens dan komt het woord windmolen niet naar voren en wordt overgeslagen. Zoekt u op windmolen dan komt het woord windmolens wel voor.