Op deze pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit digitale archief precies werkt. Er wordt onder andere weergegeven hoe je in het archief kan zoeken en waar alle Twickelbulletin’s en de latere Twickelbladen staan in het archief.

De Twickelbladen

De eerste pagina waar u op terechtkomt is de pagina: De Twickelbladen. Op deze pagina kunt u alle losse Twickelbladen bekijken en/of lezen. De meest recente Twickelbladen staan bovenaan de pagina. Als u op een Twickelblad klikt, opent de browser het Twickelblad in een speciaal PDF-readerformat op een nieuw tabblad.
Als u klaar bent met het lezen van het Twickelblad kunt u het tabblad sluiten. U kunt het betreffende blad printen (eventueel per pagina) maar ook downloaden. Als u specifieke informatie wilt gebruiken, kunt u het beste het betreffende blad downloaden en dan daaruit het betreffende kopiëren.

Zoekfuncties

We hebben 2 zoekfuncties voor u gemaakt, het zoeken in één of alle Twickelbladen en het zoeken op categorie. Hierna leggen we uit hoe e.e.a. werkt.

De eerste pagina waar u terechtkomt is de pagina: De Twickelbladen. Via deze pagina kunt u zoeken in alle individuele bladen die zijn geplaatst.
Zoekt u een tekst en wilt u deze zoeken in alle bladen, klik dan op de groene toets waarna u wordt doorgeschakeld naar de pagina Zoeken in Twickelbladen.

1. Zoeken in Twickelbladen

Als u in de zoekbalk klikt kunt u een trefwoord intypen. De vraag is natuurlijk: waar bent u naar op zoek? Gelukkig voor u heeft het Twickelblad een uitgebreide zoekfunctionaliteit. Om een voorbeeld te geven gebruiken we het trefwoord: kasteel. Klik daarna op de knop Zoeken om te beginnen met zoeken in het archief.

Nadat u op de zoeken knop heeft geklikt wordt u doorverwezen naar de pagina: Zoekresultaten. Op deze pagina krijgt u nu alle zoekresultaten voor het trefwoord: kasteel te zien. U kunt er van verzekerd zijn dat alle artikelen iets over het onderwerp kasteel bevatten. Alle woorden die met kasteel beginnen in een artikel worden nu in het geel gearceerd. Er staat ook bij op welke pagina dit trefwoord zich bevindt.

Zoeken op meerdere trefwoorden

Let op! Als u op meerdere trefwoorden zoekt, bijvoorbeeld: de tuinen van Twickel, kunt u dit beter tussen ” ” (haakjes) zetten: “de tuinen van Twickel”. Als u  aanhalingstekens gebruikt krijgt u het exacte resultaat van wat er tussen de haakjes staat te zien. Als u geen haakjes gebruikt wordt elk woord individueel opgezocht.

Als u het geschikte artikel heeft gevonden om te lezen, klikt u op de afbeelding die links naast de beschrijving van het artikel staat. Vervolgens komt u op een andere pagina terecht, waarin een PDF wordt geopend.

Naast het zoeken op een of meerdere woorden inde bladen kunt u ook zoeken op een categorie-index. Alle artikelen zijn geïndexeerd en toegewezen aan het betreffende Twickelblad op bladniveau. Hoe het werkt?

2. Zoeken op categorie

Op de pagina: Zoeken op categorie, kunt u via een index op categorie zoeken binnen de Twickelbladen. U kunt zowel zoeken op hoofdcategorie en subcategorie.
Dat ziet er zo uit:

Index zoeken in categorie

Hoofdcategorieën staan helemaal links en subcategorieën springen in naar rechts.

Bij elke categorie staat een nummer achter de tekst. Dit duidt aan hoeveel artikelen er voor die categorie beschikbaar zijn. U kan op een categorie klikken en dan wordt u doorverwezen naar de Zoekresultaten pagina.

Reader instructies

Op de reader pagina ziet u in het groot de PDF en bovenaan de pagina ziet u een witte balk met diverse opties.

In het midden van de pagina, zowel helemaal links als rechts staat een pijltje, voor bladeren van links naar rechts of andersom.

Bovenaan links in de witte balk staan 3 iconen:

  • De linker icoon geeft een automatische diavoorstelling van het hele blad.
  • De middelste icoon geeft een inhoudsopgave.
  • Met de rechter icoon kunt u het bladergeluid aan of uitzetten.

Bovenaan midden in de witte balk staat de huidige pagina van het aantal pagina’s:

Bovenaan rechts in de witte balk staan 5 iconen:

  • Met de linkericoon kunt u de pagina van het Twickelblad vergroten (als hij op dat moment vergroot kan worden)
  • Met de 2e icoon kunt u de pagina van het Twickelblad verkleinen (als hij op dat moment verkleint kan worden)
  • Met de 3e icoon start u de printfunctie en kunt u kiezen tussen de huidige pagina of het hele document
  • Met de 4e icoon kunt u het document downloaden naar uw eigen pc in het PDF formaat
  • Met de 5e icoon kunt u de pagina over het hele beeldscherm tonen. Drukt u nogmaals op de icoon, wordt het beeld weer teruggezet

Wij hopen u hiermee e.e.a. duidelijk gemaakt te hebben en wensen u veel leesplezier toe.