Op deze pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit digitale archief precies werkt. Er wordt onder andere uitgelegd hoe je in het archief kan zoeken en waar alle Twickelbulletin’s en de latere Twickelbladen staan in het archief.

Zoeken in Twickelbladen

De eerste pagina waar u terechtkomt is de pagina: Zoek in het archief. Deze pagina bevat een zoekbalk met een zoekknop. Op de pagina staat ook hoeveel artikelen er zijn geplaatst en het aantal Twickelbladen.

Als u in de zoekbalk klikt kunt u een trefwoord intypen. De vraag is natuurlijk: waar bent u naar op zoek? Gelukkig voor u heeft het Twickelblad een uitgebreide zoekfunctionaliteit. Om een voorbeeld te geven gebruiken we het trefwoord: natuur. Klik daarna op de Zoeken knop om te beginnen met zoeken in het archief. Hieronder staat een afbeelding hiervan.

Trefwoord natuur ingeven in zoekenknop

Nadat u op de zoeken knop heeft geklikt wordt u doorverwezen naar de pagina: Zoekresultaten. Op deze pagina krijgt u nu alle zoekresultaten voor het trefwoord: natuur te zien. U kunt er van verzekerd zijn dat alle artikelen iets over het onderwerp natuur bevatten. Alle woorden die met natuur beginnen in een artikel worden nu in het geel gearceerd. Er staat ook bij op welke pagina dit trefwoord zich bevindt.

Hieronder staat een afbeelding hiervan.

trefwoord natuur in het geel gearceerd

Zoeken op meerdere trefwoorden

Let op! Als u op meerdere trefwoorden zoekt, bijvoorbeeld: de tuinen van Twickel, kunt u dit beter tussen ” ” doen: “de tuinen van Twickel”. Als u geen aanhalingstekens gebruikt krijgt u niet het exacte resultaat en zal elk woord individueel worden opgezocht.

Als u het geschikte artikel heeft gevonden om te lezen, klikt u op de afbeelding die links naast de beschrijving van het artikel staat. Vervolgens komt u op een andere pagina terecht, waarin een PDF wordt geopend.

Terug naar vorige pagina

Om weer terug te gaan naar de vorige pagina klikt u op het pijltje van uw webbrowser helemaal links bovenin:

terug naar de volgende pagina pijl naar links

Zoeken in index

Op de pagina: index, kunt u zoeken op categorie. U kunt dan zoeken op hoofdcategorie en subcategorie. Dat ziet er zo uit:

Index zoeken in categorie

Hoofdcategorieën staan helemaal links en subcategorieën springen in naar rechts.

Bij elke categorie staat een nummer achter de tekst. Dit duidt aan hoeveel artikelen er voor die categorie beschikbaar zijn. U kan op een categorie klikken en dan wordt u doorverwezen naar de categorieën pagina.

Losse Twickelbladen

Op de pagina: Losse Twickelbladen kunt u alle losse Twickelbladen bekijken/lezen. De meest recente Twickelbladen staan bovenaan de pagina. Als u op een Twickelblad klikt, opent de browser het Twickelblad in PDF form op een nieuwe pagina.

interactieve PDF

Als u klaar bent met het lezen van het Twickelblad kunt u teruggaan via het pijltje links bovenin de browser. Voor meer uitleg, lees het kopje: Terug naar vorige pagina.  

Reader instructies

Op de reader pagina ziet u in het groot de PDF en bovenaan de pagina ziet u een balk met allemaal opties.

  • Als u een artikel op twee pagina’s wilt lezen klikt u op dit icoontje: icoon artikel op twee pagina's
  • Als u alles op 1 pagina wilt bekijken klikt u op dit icoontje: icoon artikel bekijken op een pagina
  • Via de slider kan u inzoomen: slider inzoomen en uitzoomen
  • Als u het artikel over het hele scherm wilt zien klikt u op dit icoontje: icoon artikel uitvergroten tot gehele scherm
  • U kan ook zoeken naar specifieke bladzijden: specifieke bladzijden pagina's bekijken
  • Als u wilt zoeken, typt u een trefwoord in, in het zoekveld: Trefwoord natuur ingeven in zoekenknop