Pagina 8 lente 2015

AUTEUR Chantal Ophuis MIJN TWICKEL

“Allen de naam Twickel heeft voor mij al iets magisch”

Beeldend kunstenaar Roel Suidgeest uit Zwolle heeft zichzelf als tekenaar herontdekt op

Twickel. Het landschap en de objecten legt hij vast met potlood en inkt. Al zijn tekeningen 8 van Twickel wil hij bundelen in een boek.

“Zo’n negen jaar geleden kwam ik voor het eerst op Twickel, met mijn vrouw en onze dochter van toen een paar maanden. Dat bezoek smaakte meteen naar meer. In de jaren erna gingen we met het gezin, intussen

uitgebreid met een zoon, vaker naar Twickel. Om te wandelen of voor een weekendje weg. Ik ben graag buiten in de natuur, ben daar ook mee opgegroeid. Mijn ouders waren natuurgids voor het IVN en we gingen er dan ook vaak op uit, dat heeft de liefde voor de natuur flink aangewakkerd. Door deelname aan landgoedkampen kreeg ik een zwak voor landgoederen. De combinatie van natuur en cultuurhistorie heeft een grote aantrekkingskracht. Alleen al de naam Twickel, en ook Delden trouwens, heeft voor mij iets magisch.”

“Ongeveer twee jaar geleden maakten we, op de terugweg van een bezoek bij vrienden, een tussenstop op het landgoed. Het was prachtig weer, we aten een lekker broodje, en Twickel raakte me opnieuw. Ik verzuchtte tegen mijn vrouw dat ik heel graag eens een week hier zou willen kamperen om te gaan tekenen. Mijn vrouw zei dat ik dat moest gaan doen! Niet veel later zat ik met mijn tentje op camping Erve de Koekoek.
De eerste dag heb ik alleen rondgefietst en om me heen gekeken. Wat me opviel? Dat wat me gelijk enorm aansprak: de verscheidenheid in de landschappen, zoals het open karakter van de Deldeneresch en de beslotenheid van het

Twickelse bos, en de afwisseling in objecten, zoals oude boerderijen, de molens en natuurlijk het kasteel. Met mijn tekeningen wil ik graag recht doen aan die verscheidenheid.”

“In het begin viel het tekenen wel een beetje tegen. Hoewel ik een opleiding voor docent tekenen heb afgerond, had ik de laatste tien jaar niet veel getekend. Ik heb in die jaren wel veel geschilderd, veelal abstract en vanuit een verstandelijke insteek. Het schilderen was een losstaand deel van mij,

het had geen raakvlakken met andere interesses. Bepaalde tekenvaardigheden heb ik opnieuw moeten ontwikkelen.
Het is een puzzelstukje dat op zijn plek valt in het prachtige Twickel: de herontdekking van mezelf als tekenaar. Ik ervaar nu dat tekenen veel dichter bij mezelf ligt dan schilderen, wat ik zo lang gedaan heb. Alles bij elkaar klopt het nu: opnieuw gaan tekenen, de natuur, buiten tekenen en interesse in landgoederen. Om een breder publiek kennis te laten maken met mijn tekeningen wil ik graag een boek uitbrengen.”