pagina 8 lente 1996

Hotel restaurant Carelshaven wil stijlvol met de tijd mee Carelshaven heeft klassieke Franse keuken met vleugje Italiaanse allure Hotel-restaurant Carelshaven behoort tot de tophotels in Twente. Veel bedrijven brengen in het Deldense hotel hun gasten uit binnen- en buitenland onder. Daarnaast verwel- komt Carelshaven veel bezoekers die het hotel gebruiken als uitvalsbasis voor uitstapjes in Twente. Carelshaven heeft de naam vooral een hotel te zijn met een clintle van ouderen. Onzin, vindt Chris van der Sluis die samen met zijn vrouw Caroline Kluvers de dagelijkse leiding over het hotel heeft. Jan Bengevoord Carelshaven werd in 1972 door de familie Kluvers van Twickel gekocht, maar gevoelsmatig bestaat de relatie met Twickel nog steeds. Veel gasten bezoeken het hotel om te genieten van landgoed Twickel. Vanaf 1837 is de familie Kluvers hotelier van Carelshaven, oorspronkelijk een schipperskroeg die in 1775 in het leven werd geroepen door graaf Carel George van Wassenaer Obdam. In 1838 werd tegenover de herberg Carelshaven een paardestal met doorreed gebouwd. Men kon dus van de ene kant met het rijtuig de schuur in rijden om er zonder keren aan de andere kant weer uit te gaan. De schuur heeft er gestaan tot 1945, toenhet gebouw door de geallieerden in brand is geschoten. Behalve voor de doorgaande reizigers diende de schuur voor de postkoets, waarmee de waard, Willem Arnoldus Kluvers, vanaf 1841 zijnfunctie van postmeester uitoefende. Foto: G. Hubers, Hengelo, ca. 1900. Van roemrucht schippersverblijf veranderde Carelshaven met de komst van de familie Kluvers in een gerenommeerd hotel met een vermaarde keuken. Voor veel Twentenaren was Carelshaven vele decennia een begrip als vooral chic verblijf en eetgelegenheid met culi- naire allures. Carelshaven wil z stijl en uitstraling behouden, maar wil af van het idee dat het hotel alleen openstaat voor rijke dames en heren op leeftijd. Jonge gasten „Gelukkig zien we ook een toenemende groep jongere gasten in ons hotel. Het verblijf in een tophotel is tegen- woordig niet meer uitsluitend voor een kleine groep weg- gelegd. Er zijn ook veel jongere mensen die prijs stellen op een goed hotel met een uitstekende keuken en sfeer. En bereid zijn om voor die kwaliteit te betalen”, zegt Chris van der Sluis. „In het verleden kwamen hier doorgaans wat je noemt geslaagde mensen. Nog steeds denken veel mensen dat Carelshaven duur is. Dat is een vooroordeel. Veel mensen kunnen zich tegenwoordig veroorloven om in een tophotel te verblijven. Kijk bijvoorbeeld eens naar het grote aantal tweeverdieners in Nederland”. Naast wat wordt genoemd de gasten, zijn er ook veel mensen die Carelshaven bezoeken om Twente verkennen in combinatie met een aangenaam verblijf en uitstekende maaltijd. Voor deze categorie van bezoekers heeft Twickel een grote aantrekkingskracht. „Ja, veel mensen komen voor een wandeling langs het kasteel en door de bossen van Twickel. Een wandeltocht door de omgeving van Twickel is voor veel van onze gasten een hoogtepunt”. Sesamstraat Zo verwelkomt Carelshaven naast veel gasten van het Twentse bedrijfsleven, oudere gasten die veelvuldig loge- ren en paren die een bezoek brengen aan Twente ook veel artiesten. „Ja, ook cabaretier Freek de Jonge behoort tot onze gasten. Maar ook Joop Doderer en Aart Staartjes. Laatst hadden we de hele crew van Sesamstraat op bezoek tijdens televisieopnames in Twente”, zegt Van der Sluis. Hij erkent dat Carelshaven hecht aan traditie. Interieur, sfeer en keuken worden zeker vernieuwd en aangepast, maar dat gebeurt geleidelijk zonder het karakter van het hotel aan te tasten. „Wij willen zeker met trends meegaan, maar willen onze uitstraling behouden en de sfeer handha- ven. We hebben de laatstejaren gerenoveerd, maardaarbij getracht de sfeer van het gebouw niet aan te tasten. Veel mensen zijn tegenwoordig verrast hoe licht en fris het er binnen uitziet, terwijl het gebouw aan de voorzijde wat donker en somber lijkt”.