Pagina 6 najaar 2016

Streekbier met oog voor historie Op het landgoed Twickel worden al diverse streekproducten gemaakt. Sinds kort is het assortiment uitgebreid met een bijzonder product: streekbier. Gemaakt op erve Möllinkwoner en binnenkort te koop op de Moestuindag en in de Landgoedwinkel. “Goed, simpel en lekker”, is het motto.Controle van de hopplanten. Karin van Veen (links) en Elise Elbert presenteren hun bier. auteur Martin Steenbeeke Actueel Kaas en bier gaan goed samen op Erve Möllinkwoner. De ruimte waar Elise Elbert haar kaas bereidt, doet sinds een aantal maanden ook dienst als brouwhuis. Hier zet partner Karin van Veen pannen op een gasbrander om mout te laten oplossen in warm water. Een aantal stappen later is het bier klaar om in afgesloten plastic vaten te worden gegoten, waarin het een paar weken moet gisten om de juiste smaak te krijgen. Aan het eind van het brouwproces worden de flesjes met de hand gevuld en voorzien van een etiket. “We willen bescheiden beginnen. Als het goed gaat lopen, moeten we misschien een stal verbouwen tot brouwerij.” Dat er bier wordt gebrouwen op het erf tussen de Noordmolen en de Deldener Esch is te danken aan Karin, de bierliefhebber. Haar broer heeft in Amerongen een succesvolle brouwerij en dat zette haar aan het denken. “Twickel heeft van alles maar geen bier”, zegt ze. “Nou dan gaan wij toch gewoon bier brouwen.” Het woord ‘gewoon’ behoeft enige relativering want het heeft na een aantal mislukte pogingen driekwart jaar geduurd voordat er een lekker smakend biertje op tafel stond. “Het is net als met de kaas. Een kwestie van proberen, gewoon doen. Totdat je de smaak hebt die je lekker vindt”, zegt Elise die als ‘proefkonijn’ is gebruikt. “Ik ben niet zo’n bierkenner maar het smaakt lekker en het bier ziet er goed uit; helder en bruisend met een mooie schuimlaag.” Het assortiment Möllinkwoner streekbier bestaat vooralsnog uit twee smaken. Blond en een (iets zwaarder) triplebier, met ieder een eigen naam. Noaste Noaber en Berghöpke. De term noaber behoeft geen uitleg; Berghöpke is vernoemd naar de gelijknamige heuvel op de naastgelegen Deldener Esch. Het derde biertje dat in ontwikkeling is, krijgt de naam Lepel en Vork; de twee vijvers aan de Twickelerlaan. Karin: “We