Pagina 5 najaar 2017

Historische roman

Twickel speelt een belangrijke rol in een nieuwe historische roman ‘Als ik voor de lopen sta’ van Frans Hendriksen
uit Tubbergen. Het levensverhaal van de omgekomen verzetsstrijder Toon Haselbekke staat centraal. Hij wordt door de nazi’s geëxecuteerd, maar zijn lichaam wordt nooit

gevonden. Zijn vader gaat na de oorlog in de bossen van Twickel op zoek naar
het stoffelijk overschot.

“Dit deel en eigenlijk 90
procent van het verhaal
is gebaseerd op een
waargebeurde gebeurtenis”, 5 zegt Hendriksen. Het feit dat

de schrijver ook de barones een rol geeft in de roman is geromantiseerd.
Het boek verschijnt in oktober. Leden van de Vrienden van Twickel kunnen het met 2 euro korting kopen

 

Oranje Nassau.
Voorzitter Maurits van den Wall Bake van de Stichting Twickel prees de vertrekkend rentmeester voor zijn werk gedurende de afgelopen 33 jaar. De vernieuwing van het landgoed en het aanhalen van de band met de omgeving, werden als belangrijke verdiensten vermeld.
Een vertegenwoordiging van bestuur en activiteiten- commissie van de Vrienden van Twickel overhandigde hem als dank voor de goede samenwerking twee boeke

Ridder Albert Schimmelpenninck

Tijdens zijn afscheid als rentmeester is Albert Schimmelpenninck koninklijk onderscheiden en benoemd

tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Voorzitter Maurits van den Wall Bake van de Stichting Twickel prees de vertrekkend rentmeester voor zijn werk gedurende de afgelopen 33 jaar. De vernieuwing van het landgoed en het aanhalen van de band met de omgeving, werden als belangrijke verdiensten vermeld.
Een vertegenwoordiging van bestuur en activiteiten- commissie van de Vrienden van Twickel overhandigde hem als dank voor de goede samenwerking twee boeken.

 

Renovatie bouwhuis Nettelhorst

Op landgoed Nettelhorst bij Lochem wordt de komende maanden het linker woongedeelte van het bouwhuis inwendig gerenoveerd. Het bouwhuis staat sinds een jaar leeg, nadat het daarvoor enkele decennia werd bewoond door de familie Hendriks. Bij de restauratiewerkzaamheden worden onder meer oude balkenlagen zichtbaar en een dichtgemetselde deur weer toegankelijk gemaakt.

Het bouwhuis herinnert aan de periode dat de Van Heeckerens in het huis Nettelhorst resideerden. Van het in 1875 afgebroken kasteel is alleen nog een muur over, onttrokken aan het
zicht door klimop. In een volgend Twickelblad meer over de renovatie/restauratie van Nettelhorst.

 

Twickel van binnenuit

Museum Hengelo heeft een cursus ‘Twickel van binnenuit’ opgezet. Op vier verschillende dagdelen in oktober en november wordt informatie gegeven over het kasteel, de adellijke bewoners, het beheer van het landgoed en het landschap & park. Gastdocenten zijn archivaris Aafke Brunt, historicus Jan Haverkate, kasteelbewoner Roderik zu Castell en oud-rentmeester Albert Schimmelpenninck. De cursus, vooral bedoeld voor mensen met een grote interesse in regionale geschiedenis, wordt afgesloten met een excursie naar het landgoed. De kosten bedragen € 96,= p.p, inclusief cursusboek. Aanmelden via administratie@museumhengelo.nl.