Pagina 4 zomer 2017

rondom Twickel actueel

Roline zu Castell (links) en burgemeester Ellen Nauta.

Christian zu Castell-brug
De nieuwe brug over de rondweg is vernoemd naar de in 2010 overleden kasteelheer Christian zu Castell. Het naambord werd bij de ingebruikname van de brug onthuld door weduwe Roline zu Castell en burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente. Met de aanleg van de voetgangersbrug is het voor het eerst sinds veertig jaar weer mogelijk om rechtstreeks vanuit de kern van Delden
naar de Deldeneresch te wandelen. De N346 heeft het landgoed grotendeels afgesneden van de stadskern. Op pagina 12 en 13 een impressie van de nieuwe bruggen die de afgelopen maanden op het landgoed zijn aangelegd.
Umfassungsweg
Met de Christian zu Castell-brug is tevens het laatste gedeelte van de Umfassungsweg-wandelroute voltooid. De route voert nu vanaf de rondweg richting het station. Via de Nieuwe Weg, ontworpen door landschapsarchitect Eduard Petzold, sluit de route via de tweede (hoge) voetgangersbrug bij Het Witte Paard weer aan op de Twickelerlaan. Het wandelpad langs de moestuinen, parallel aan de rondweg, is komen te vervallen.

Wie kende de oude Eschmolen ?
De Eschmolen in Delden ging 58 jaar geleden door brand verloren maar veel inwoners hebben nog tastbare herinneringen. De molen was een bekend ontmoetingspunt en voor de jeugd een populaire klauterplek want vanaf die hoogte was zelfs de  televisietoren van Markelo te zien. En ook 28 juli 1959, de hete zomerdag dat de molen in brand stond, staat bij velen in het geheugen gegrift. Derk Rouwhorst, die zich inzet voor herbouw van de Eschmolen, wil zoveel mogelijk herinneringen in een boek vastleggen. Bel 074 37 63 600 of mail derkrouwhorst@hotmail.com.

Spaanse kogel
Bij bodemonderzoek in de Rietweide, het weiland tegenover Carelshaven, is een ijzeren kanonskogel gevonden. De kogel heeft een gewicht van 6,93 kilo en een diameter van ca. 11,5 cm. Een vergelijking met kogels die in 2012 tijdens een opgraving in de  vestingstad Coevorden zijn gevonden, wijst uit dat het gaat om een Spaanse kogel uit de Tachtigjarige Oorlog. De Spanjaarden belegerden Delden in 1583 en 1584. Dergelijke kogels zijn al eerder aangetroffen achter de houtzagerij van Twickel. Het onderzoek naar de aanwezigheid van explosieven werd verricht omdat in het weiland een vijver wordt gegraven. In de Tweede Wereldoorlog stond hier een schuur die door de Duitsers werd gebruikt als munitiedepot en in 1945 door toedoen van geallieerde vliegtuigen in brand vloog.