Pagina 4 winter 2017

Moestuinmuur Dieren hersteld
4 De derde en laatste fase van het herstel van de monumentale muur rond de voormalige moestuin in Dieren is afgerond. Schade aan voegwerk en stenen, veelal ontstaan door weersinvloeden en de tand des tijds, is hersteld. De muur
is in 1885 met een spouw gebouwd zodat een ingebouwde stookinstallatie warmte kon afgeven aan het leifruit. De 2.75 meter hoge muur houdt ook de wind tegen. Bijzonder is dat de muur in de Tweede Wereldoorlog beschadigd is door de Duitse bezetters. Bij schietoefeningen ontstonden er inslagen. Deze zijn niet allemaal gerepareerd en worden dankbaar gebruikt door bijvoorbeeld vleermuizen.
5
rondom
Reparatie ophaalbrug voorplein
De ophaalbrug op het voorplein heeft even geen bovenstuk. Dit deel wordt opgeknapt nadat houtrot in een paar balken was ontstaan. De ophaalbrug werd eeuwenlang dagelijks opgehaald. Dat gebeurde stipt om 22.00 uur door de nachtwaker. Hij maakte een inspectie en het personeel werd geacht binnen te zijn. Ook de brug aan de achterkant was doorgaans opgehaald, zodat te laat komen een probleem betekende.
In 1926 liet baron Rodolphe van Heeckeren de brug vervangen door een exemplaar naar middeleeuws model. Hij liet zich hierbij inspireren door de ophaalbrug van kasteel Doorwerth. Met de introductie van een elektronisch beveiligingssysteem verdween in de jaren zeventig de noodzaak om de brug ’s avonds op te halen.

Miniatuur-kasteel in Borculo
Het kasteel van Borculo is teruggekeerd in het
straatbeeld. Op de oude slotplaats werd tijdens de Open Monumentendagen een door Jan te Kulve gerealiseerde bronzen maquette onthuld. Deze toont het gebouw in zijn glorietijd rond 1650. Dit kunstwerk kwam tot stand dankzij een initiatief van de Historische Vereniging Borculo en is mede ge nancierd door de stichting Twickel. Twickel is eigenaar van een deel van het terrein waarop vroeger het imposante kasteel stond. Onder de gebouwen liggen kelders en funderingen van het verdwenen kasteel.

 

Oude ophaalbrug in 1921.

 

Het bovenstuk van de brug wordt verwijderd.