Pagina 4 winter 2016

Van Delden naar New Delhi

Het Twickelblad krijgt een abonnee in het Verre Oosten. Secretaresse Yolanthe Eibergen van de Stichting Twickel verhuist naar New Delhi, waar haar man drie jaar gaat werken voor Thales. Aanlokkelijk, maar het nadeel is wel dat ze afscheid neemt van een mooie baan. “Dat wekte wel verbazing”, zegt Yolanthe. “Want met uitzondering van pensioengerechtigden gaat hier bijna nooit iemand vrijwillig weg.” Als spin in het web regelde Yolanthe samen met Siny van Rijn alle voorkomende secretariële taken maar kon ze ook volop genieten van haar bijzondere werkplek. Schaatsen op de gracht of als klopper meegaan met de jacht, is er in India niet bij. “Ik zal daar ook wel mijn draai vinden.” Ze is opgevolgd door Wilma Schulten.

Brand vertraagt renovatie

oude rentmeesterij

Een brand in de oude rentmeesterij vertraagt de renovatie
en ingebruikname als kunstmuseum. Grote delen van het interieur zijn aangetast, waardoor veel restauratiewerk overnieuw moet worden gedaan. Het gaat bijvoorbeeld om de ornamenten, de eiken trapleuning, het plafond en bedrading. “Het vrijkomende roet had een agressieve werking waardoor veel is aangetast”, zegt Louis Volker van Stichting Twickel. De brand brak uit in de nacht van 9 op 10 oktober en werd ontdekt door een medewerker van het aannemingsbedrijf.

De politie gaat uit van brandstichting omdat er een jerrycan met brandversnellende middelen is gevonden en er enkele bouwattributen zijn gestolen. Ondernemer/kunstverzamelaar Geert Steinmeijer had gepland het museum in april

2017 te openen maar dat zal door de noodzakelijke herstelwerkzaamheden waarschijnlijk een half jaar later zijn.

 

Speurtocht in Dieren

Basisschoolleerlingen (groepen 7 en 8) uit Rheden hebben afgelopen najaar op een speelse manier kennis gemaakt met het landgoed Hof te Dieren. In groepen van vijf à zes leerlingen liepen ze een speurtocht door het huispark en het aangrenzende Paardenbroek. Hierbij moesten ze kleine verhalen lezen en vragen beantwoorden. Halverwege werd met een bootje de buitengracht overgestoken. De bijeenkomst werd afgesloten met ranja en cake. Het is al voor het derde jaar dat Twickel deze activiteit organiseert. Het doel is om kinderen wat te leren over de historie en functies van een landgoed. Alle kinderen komen in het voorjaar ook nog langs om te helpen met knotten.