Pagina 4 najaar 2015

rondom Twickel actueel

Forse stijging tuinbezoek Het aantal tuinbezoekers is fors toegenomen. Tot half augustus passeerden meer dan 9.000 gasten het tuinhek, dat is een toename van ruim 30% t.o.v. 2014. De omzet in de landgoedwinkel groeit mee. Enkele gerichte publicitaire acties lijken effect te hebben gehad. De exposities in de Oranjerie (historische auto’s op Twickel) en park (Beschermde Bomen) worden positief gewaardeerd. Ook in de Twickelerlaan en bossen lijkt het drukker met recreanten, vooral in de weekenden. Stichting Twickel heeft een statutaire taak om iedereen te laten genieten van natuur en cultuur, maar streeft ook naar rust en behoud. Via toezicht en vergunningverlening voor evenementen wordt zo zorgvuldig mogelijk geprobeerd om al deze belangen in evenwicht te houden.

Nieuw leven op kasteel De bewoners van kasteel Twickel, Roderik zu Castell Rüdenhausen en zijn vrouw Liesbeth zu Castell Rüdenhausen-Lotgering, zijn de trotse ouders geworden van een zoon. Op vrijdag 7 augustus werd Alexander Christian Frederik Graf zu Castell-Rüdenhausen geboren. Gelijk na de geboorte hees een trotse vader boven op het kasteel de vlag in top en zorgden de ‘noabers’ voor een ooievaar. De Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel wensen het jonge gezin veel geluk. Het is voor het eerst sinds 1692 dat er een kind op het kasteel werd geboren. Zie ook pagina 18.

Winnende Noordmolen Veertig hobbyschilders hebben meegedaan aan de schilderswedstrijd: ‘Noordmolen komt uit de verf’. Een deskundige jury kroonde bijgaand schilderij van Ben ten Heggeler uit Hengelo als winnaar. Het schilderij heeft een “professionele uitstraling” en een “prachtig kleurgebruik”. Ook was de jury lovend over de compositie en details. De wedstrijd werd georganiseerd in het kader van het 25-jarig jubileum van de molenaars.