Pagina 23 zomer 2017

berichten van de Buitenplaats

auteur Rob Bloemendal

Bewoners ontvangen Vrienden

Op zaterdagmiddag 22 juli is het huispark decor voor een spectaculair optreden van het 50-koppige Ricciotti Ensemble. Dit muziekconcert is exclusief voor de Vrienden van Twickel en hun introducees. De organisatie is in handen van de bewoners van het kasteel, Liesbeth en Roderik zu Castell, en de Vriendenvereniging die hiermee haar 9e lustrum luister bijzet. Vanaf 16.00 uur zal op een gepaste plek in het park een informeel symfonisch concert worden geven rond het thema ‘Schotland’, het land waar het muziekgezelschap een week later hun zomertournee vervolgt. Kleedje of tuinstoel meenemen; er is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Als bijdrage in de kosten vragen we € 5,- entree. Kaarten verkrijgbaar via de website en in de Landgoedwinkel.

Restauratie kademuur

Volop bouwactiviteit op het voorplein. Een gedeelte van de 18e-eeuwse kademuur van de gracht staat bol en wordt gerestaureerd. De enorme Bentheimer stenen worden stuk voor stuk verwijderd om later opnieuw geplaatst te worden. Een klein gedeelte van het plein is onderkelderd, een restant van de vroegere wasserij. De werkzaamheden duren naar verwachting de hele zomer.

Porselein met Karakter

In het Haags Gemeentemuseum is momenteel een grote Chinese jardinière uit de kasteelcollectie te zien op de tentoonstelling Porselein met Karakter. De schoonheid van het Chinese porselein spreekt al honderden jaren tot de verbeelding. Als decoratie zijn vaak karakters gekalligrafeerd. Maar wat betekenen deze tekens en wat is het achterliggende verhaal of filosofie? Dat is het onderwerp van deze prachtige tentoonstelling die nog tot en met 22 oktober te zien is. Op de grote 18e-eeuwse pot of jardinière uit het kasteel staat het teken shoù gekalligrafeerd. Dit verwijst naar een goede wens voor een lang leven.

Zilver en Muziek

Na het succes vorig jaar van de speciale klokkenrondleiding zijn er dit seizoen twee bijzondere kasteelrondleidingen op donderdagmiddag 31 augustus 2017. Expert Barend van Benthem geeft inzicht in de bijzondere collectie zilver. De nadruk ligt op het zogenaamde ‘gewapende’ zilver, de stukken voorzien van de verschillende familiewapens. Er worden enkele bijzondere objecten getoond die normaliter niet te zien zijn. Tegelijkertijd verzorgt Juul de Wijs een rondleiding over de 19e-eeuwse muziekcultuur op Twickel. Onder de titel Huysgesanghen in de eeuw van de Romantiek legt zij het accent op de muzieklessen van componiste Gertrude van den Bergh aan de bewoonsters van het kasteel. Beide rondleidingen worden twee maal gehouden, om 13:30 uur
en om 15:00 uur. Er is beperkt plaats. Leden van de Vrienden van Twickel hebben voorrang bij inschrijving. Kosten € 15,- per
persoon. Opgave per email: vandentweel@twickel.org o.v.v. expertrondleiding zilver of muziek.