Pagina 23 zomer 2015

berichten van de Buitenplaats

auteur Rob Bloemendal

 

Schilderij naar Joods Historisch Museum

Het schilderij ‘ Een straat in de Amsterdamse Jodenbuurt’ van Salomon Verveer uit 1851 is komende zomer te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Daar wordt vanaf 2 juli een tentoonstelling georganiseerd over de drie negentiende eeuwse joodse broers Verveer, allen als kunstenaar werkzaam in Den Haag. Het romantische paneel, wat normaal in de Wassenaerszaal in het kasteel hangt, is in 1871 door baron J.D.C van Heeckeren van Wassenaer aangekocht op een veiling. Een publicatie, een reeks lezingen en een evenementenprogramma voor alle leeftijden begeleiden de tentoonstelling.

Gewichtig archief

Het Huisarchief is vanwege werkzaamheden tijdelijk niet toegankelijk. Het archief is sinds 1978 in het rechter bouwhuis van het kasteel ondergebracht. Helaas is bij de bouw van de archiefkluis onvoldoende rekening gehouden met het gewicht van de meer dan 350 strekkende meter archiefstukken, kaarten en foto’s die hierin zijn ondergebracht. De muren vertonen steeds ernstiger scheuren. Om verdere verzakking te voorkomen, worden vijf funderingspalen bijgeplaatst. De kluis is volledig ontruimd. De Documentenwacht heeft het archief voor enkele maanden verhuisd naar een depot in Schaarsbergen.

Sunbeam zomerexpositie Oranjerie 2015

’s Winters staan er sinaasappelbomen en tropische planten gestald, deze zomer – vanaf 24 juni -fungeert de Oranjerie als ‘stalling’ voor een Sunbeam MK III Talbot. Deze Engelse sportwagen, een cabriolet, is in 1955 gekocht door barones Van Heeckeren. Zij hield van autorijden, het liefst zo hard mogelijk, uiteraard in een auto die past bij een kasteelvrouwe. In 1969 deed de barones enkele auto’s van de hand, waaronder de Sunbeam. De Stichting Twickel heeft deze historische auto onlangs teruggekocht van een particulier uit Delden. De auto wordt nog gerestaureerd en weer rijklaar gemaakt. Vanaf 24 juni kunt u de Sunbeam bewonderen in de Oranjerie, evenals foto’s van het voormalige adellijke wagenpark en een presentatie van chauffeurskleding en reisattributen.

Geschiedenisles op het kasteel

Drie brugklassen van het Twickel College zijn op bezoek geweest op de buitenplaats. Dit in het kader van de geschiedenislessen over de middeleeuwen. Daar was meer dan genoeg over te vertellen en te laten zien: de gevangenis onder de toren, de grachten, landbouw op de Deldeneresch en natuurlijk de harnassen en de zwaarden. De samenwerking met de school wordt volgend jaar uitgebreid naar themalessen rond de Opstand, de Renaissance en de Verlichting.