pagina 23 zomer 2008

Een Iandgoedproduct van Twickel Over van alles wat en… een primeur Laat ik maar met dat laatste beginnen, want het ligt ook mij na aan het hart. Bovendien is er lang naar uitgezien, is er onderzoek naar gedaan, zijn er plannen gemaakt en zie daar, als een duveltje uit een doosje, ineens is het er. In de Landgoedwinkel, in de koeling. Waar heeft hij het over, denkt u wellicht. Cewoon. Kaas. Kaas? Jazeker, kaas. Maar de Landgoedwinkel verkoopt toch al kaas? Klopt. Geitenkaas van Wolverlei Geitenhouderij, in allerlei smaken en erg lekker. Maar nu is er ook koemelkse kaas, zoals dat heet. Of, om precies te zijn, rauw- melkse boerenkaas van het halfharde Goudse type. Plakjeskaas als het ware.Vuist- jeskaas zo u wilt. Niet te versmaden dit nieuwe landgoedproduct, in kaasjes van circa een pond, ontwikkeld door Elise Elbert, die al ruimschoots haar sporen ver- diende in de zuivelbereiding bij de Wolver ­ lei. In alle stilte verdiepte zij zich in deze receptuur en zie daar ‘Elise’s Pondje’ is geboren. Dat het een zwarte coating krijgt staat vast, het etiket zoals hier afgebeeld, is nog in de ontwikkelingsfase; slechts een voor- beeld dus. Let wel: het kaasje komt voorals- nog exclusief in de Landgoedwinkel en in beperkte hoeveelheden; Elise wil e.e.a lang- zaam opbouwen tot ze haar droom heeft Juni-aanbieding van de Moestuin lie sooVten * onbespoten sla , voor€ – •«* r ” I Moestuin van Twickel www.twickel.nl i Iwickelerlaan II. Vmbt Ik-Mcn A Openingvlijden: woenvdag en *rijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur verwezenlijkt: een eigen (biologisch) klein- schalig, maartevens veelzijdig bedrijf. Op Twickel natuurlijk. Pracht initiatief! En dan de winkel natuurlijk. Dat vertrouwde bruin geschilderde houten pandje, waar het allemaal begon. Waar velen inmiddels wekelijks hun boodschappen doen en velen met de benen buiten hingen of ongans wer- den van de hitte. De eieren, de geiten yoghurt, de kaas, het vlees, het wandelboekje, de laarzenknecht of een cadeautje voor goede vriend ofvriendin, noem maar op, het assortiment is door vele creatieve impulsen enorm gegroeid in de loop der jaren. Binnenkort maakt dit gebouwtje de reis naar de moestuin en belemmert niets meer die prachtige zicht-as naar het park met de nieuwe water- partij en vanuit het park naar de grazende koeien aan de overkant. In dit zomernummer is een zomers recept op z’n plaats dus daarom een zomermid- dagsalade en een zomeravondtoetje. Veel van de ingredienten zijn verkrijgbaar in de moestuin van Twickel en in de Land ­ goedwinkel. De hier vermelde eendenmaagjes (G^siers de canard confits) zijn niet te versmaden, maar in Nederland lastigte vinden, meenemen uit Frankrijk dus of eventueel vervangen door warme gekookte ham. De salade is geinspi- reerd op de schrijfsels van Elizabeth David* die hele generaties Britten bij de hand nam lang voordat de ouders van Jamie Oliver elkaar uberhaupt ontmoet hadden. Het toetje is het recept van toetjesmaakster bij uitstek: Mia Roessingh. Warmold Worst Zomermiddagsalade Toast een paar casinoboterhammen. Wrijf ze licht in met knofook. Snijd ze in vieren en leg op de bodem van een platte scbaal met opstaande rand. Hussel hier overheen: fijn gesneden bleekselderij, water- of sterrenkers, ringen rode ui, diverse bladsla soorten, dunne plakjes tomaat, olijven, partjes sinaasappel, plakjes ei en de gehalveerde warme eenden ­ maagjes.Overgiet dit met een lauwwarme dressing van notenolie, Citroen- of sinaasappelsap en wat gemberwortelpoeder. Rasp er wat sinaasappelschil overheen van een beslist onbespoten sinaas ­ appel. U kunt er Turks brood bij geven, bestreken met notenolie en bestrooid met grof zeezout en dan zo’n 10 minuten in de oven. Drink er een stevige zuidelijke rosi bij. Mia’s Meringue Gebruik bij voorkeur verse zomer- vruchten alsframbozen, bessen, aardbeien, bramen etc. Zet ze een paar uur weg in een kom overgoten met citroensap en wat suiker. Maak het meringueschuim als voIgt. Klop twee eiwitten stijf en voeg er vervolgens geleidelijk wo gram basterdsuiker door. Lepel dit mengsel op een bakblik met bakpapier zodat er drie plakken ontstaan. Bak deze anderhalf uur in een oven op 120 graden. (ze mogen niet bruin worden) Maak een torentje van de meringues en doe daar het vruchtenmengsel tussen. Geef er slagroom (ijs) bij.