pagina 23 zomer 2006

Een landgoedproduct Twickel Over sla en salades We bedoelen salade, maar noemen het sla. Salade, waarin het Latijnse woord sal (zout) is verwerkt, mooi woord, salade, vol culinaire wensdromen en gekoppeld aan visioenen van Franse zomers, lange tafels met daarop het goede der aarde en daaraan uitgelaten, gelukkige mensen. Of een tafeltje met twee keukenstoeltjes aan een kleine baai, een Criekse salade, een fles retsina en de wens dat de boot pas morgen vertrekt. Kenden we vroeger eigenlijk alleen de krop- en de veldsla, nu weten we soms niet welke soort te kiezen. Van ijsbergsla tot rucola, pluksla, bindsla, lollo rosso naar snijsla, lollo biondo of eikenbladsla om er maar een paarte noemen. Oorspronkelijk afkomstig, zo valt te lezen in de onvolprezen DeDikkevanDam, uit het Midden Oosten, waar de plant ook in me- dicinaal opzicht in hoog aanzien stond. Sla, bij voorkeur op vriendelijke wijze ge- teeld, in gezonde grond, waar de gifspuit niet nodig is. Zoals dat al jaren gebeurt op (in?) de moestuin van Twickel, waar men de wisselteeltmethode hanteert; een gewas wordt hooguit £en keer per vier jaar op een bepaald stuk grond geteeld. De soorten rouleren dus over de gehele oppervlakte, waardoor gronduitputting (zoals bij mono- cultuur) voorkomen wordt en de grond zelfs verrijkt wordt door de steeds verschil- lende stoffen die elke plantensoort bij- draagt aan die grond. Zo krijg je gezonde grond en dus gezonde planten.Overigens ook een eenvoudig toe te passen teeltme- thode voor de eigen groentetuin. De moestuin van Twickel is zeker het bezoe- ken waard. Dat kan op woensdag en vrijdag van 13.30 u. tot 16.00 u. van mei tot decem- ber. Twickelerlaan n. Bijna was hij verdwenen, die moestuin. Langzamerhand in verval geraakt, werd er zelfs gerept over een parkeerplaats, mooi aan oog onttrokken door die prachtige muur… Celukkig, waar wellicht blik en asfalt de dienst hadden kunnen uitmaken, zijn, na een voorstel van de zeer gei Twickeler hoveniers, nu fruitbomen en fruitstruiken, aspergebedden en bleekpot- ten, Victoriaanse kassen en snoeivormen, bloemboeketten en bijzondere eenjarigen, peultjes langs rijshout en kruiden te be- wonderen. En sla, vele soorten sla, prachtig aange- plant met een knipoog naar de geometri- sche groentetuin van Chateau de Villandry aan de Loire. In het seizoen zijn de groentes, kruiden, bessen, frambozen, hoogstamfruit, bloem ­ boeketten, ^dnjarigen (zoals ze ook in de rotstuin bij het Kasteel zijn aangeplant) enz. te koop. Liefdevol gekweekt, verzorgd, geoogst en verpakt door een twintigtal zeer enthousiaste vrijwilligers en hoveniers, zonder wier inzet die parkeerplaats er vast t6ch was gekomen… Een maaltijdsalade maakt men doorgaans van de ingredienten die men bij de hand heeft, maar de winkel of de moestuin is nooit echt ver weg dus dat is een ruim begrip. Hier een recept dat is geinspireerd op de salades die men serveert aan dat schitte- rende haventjevan hetZuidfranse Collioure, een bezoek (vooral buiten het seizoen) meer dan waard. Maakt uw zondag en die van uw dierbaren onvergetelijk! Men neme afhankelijk van het aantal eters: een knapperige krop sla, wat stevige tomaten, laawwarme kort gekookte haricots verts, kappertjes, lauwe, kort gebakken ofgegrilde verse tonijn, paar hard gekookte eieren, rauwe, gepeldejonge tuinboontjes, komkommer, knoflook (niet te veel), groene olijven, limoen, olijfolie, peper, zout en natuurlijk, ansjovis ait de pekel (die even koad wordt afgespoeld). Maak de borden op met deze ingredien ­ ten en voeg eventueel nog wat eigen ideeen toe, als het maar geen paprika is. Veel te overheersend. Erbij? Een stevige witte wijn en knapperig brood. Warmold Worst