pagina 23 voorjaar 2009

Een landgoedproduct Twickel Daar waar het allemaal samenkomt en weer vertrekt… De nieuwe landgoedwinkel, zelf deels 00k een landgoedproduct want opgetrokken van Twickels eiken en grenen, ‘draait’- ah u dit leest – alweer zo’n halfjaar. Tot zichtbaar genoegen van een ieder. De klant, de wandelaar en de parkbezoeker die vanaf de indrukwekkende parkeerplaats via de stijlvolle entree prachtig uitkijken naar en door het mooie transparante gebouw (een ontwerp van Marcia Mulder) waarin het assortiment duidelijk beter en overzich- telijker tot z’n recht komt dan in de oude landgoedwinkel. Maar 00k tot genoegen van de vaste medewerkers en de vrijwilli- gers die nu beschikken over een professio- nele, uitnodigende ruimte waarin ook een kantoor, een kantine, depot en koel- en vriesruimtes een plek hebben gekregen. Dat alles met aan twee kanten zicht op het nieuwe ‘oude’ Park met z’n recent herwon- nen openheid en z’n verrassende eigentijd- se toevoegingen, toegankelijk via een inge- nieus systeem in de winkel. Een wintermarkt en een drukbezochte receptie hebben reeds aangetoond dat deze landgoedwinkel te- vens een multifunctioneel karakter heeft. Wie zijn zoal die bezoekers van de land ­ goedwinkel? Van diverse pluimage. De vas ­ te klant die elke zaterdag de grootste eitjes komt uitzoeken, de toerist die wat mee- neemt voor de oppas thuis, de wildliefheb- ber, de klant die wanhopig op zoek is naar een origineel cadeau voor een 25 jarig hu- welijk ( en het er uiteraard vindt), de gei- tenkaasliefhebber, de souvenir jager en ga zo maar door. Het is een cliche, maar het assortiment bi 00k voor elk wat wils. Door een dy- namisch inkoopbeleid, wordt het continu aangepast en uitgebreid.Ook het seizoen speelt een rol. Zo verschenen er vlak voor Kerst zakjes gedroogde paddenstoelen, eekhoorntjesbrood, op het landgoed bij- eengezocht door ‘gecertificeerde’ boleten- jagers. (Let wel, ik gebruik bewust niet het woord ‘paddojagers’). Het vlees van zeven zwijnen en drie herten, afkomstig van Hof te Dieren, vond gretig aftrek evenals de gerookte varkensham en de gekruide pan- cetta. Ook de recent in het assortiment verschenen koemelkse kaasjes en de vele boeken ‘doen’ het geweldig. Kortom, keus genoeg. En toch…en toch – pachters- spitst uw oren, toch ontbreken er best nog wel zaken die het bezoek aan de winkel nog aantrek- kelijker kunnen maken. Lamsvlees bijvoor- beeld, schapen genoeg op het landgoed, een goede slager in de buurt en nog meer tevreden klanten. Trouwens, ook geiten- lamsvlees is niet te versmaden. Idee, Heren van de Wolverlei? En kip natuurlijk, 50 jaar geleden een luxe en nu niet meer weg te denken. Wie oh wie? Soepkip mag ook; even random aanbraden, lavas en peterselie erbij, water tot zij bijna onderstaat en lang, heel lang met gesloten deksel op een plaatje en op’t laagste vuur laten sudderen. Zomaar wat suggesties; meldt u zich bij de landgoedwinkel! Tot slot een lente recept. Een recept van mijn zusje; gelukkig is hij die een zusje heeft! Warmold Worst p.s. Dit is mijn laatste bijdrage aan het Twickelblad; ik dank u alien zeer voor de vele leuke reaches op mijn schrijfsels! Evelien’s eierfeest 3 gesnipperde uien, 2 eetlepels boter, 1 theelepel tijmblaadjes, 200 gram Hollandse garnalen (kan worden vervangen door ham), 4 eieren, 2,5 c// slagroom of melk, 2 afgestreken eetlepels bloem, peper, zout, nootmuskaat en too gram geraspte Gruydre ofbelegen Goudse. Fruit de uien in de boter tot ze glazig zijn. Meng in de foodprocessor eieren, bloem en room tot een glad mengsel. Voeg de uien, de garnalen, de kruiden en de helft van de kaas toe. Doe het mengsel in een vuurvaste ingevette schaal met de rest van de kaas erover been. Plaats in een op 200 graden voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45 minuten tot de massa mooi bruin en gestold is. Geef er een frisse salade en warm desembrood bij. Een koele Viognier – sinds kort beter verkrijgbaar- gaat er mooi mee samen.