Een landgoedproduct Twickel Over eieren en eitjes Nee, wees gerust, ik zal het niet hebben over eierkoeken, dat is al voor de bakker. Ook waag ik me Never niet aan het choles ­ terol verhaal; wat ik vandaag opschrijf kan morgen alweer herroepen zijn. Wist u trou- wens dat de Nederlander zo’n 180 eieren per jaar verorbert? En de Fransman maar liefst too En toch schijnen ze in al hun mateloosheid gezonder te zijn dan wij… De kip en het ei, begin ik ook maar niet over. Maar wel waar het ei vandaan komt. Lees en huiver. We praten hier over circa 27 miljoen leghennen die jaarlijks zo’n 9 mil- jard eieren leggen. Nou ja, leggen, laten vallen is correcter; de gangbare kippenhou- derij kent geen legnesten. • 70% van die eieren komt uit ‘de kooi’ (vroeger heette dat een legbatterij) • 16% komt van scharrelkippen • 13% komt van vrije uitloopkippen • 1% komt van biologische kippen Wilt u nog meer huiveren, kijkt u dan gerust op Google om te zien hoeveel cm 2 gaas(!) die gekooide beestjes hebben. Nog beter, koop biologische eieren. Van kippen die hun snavels mogen houden (ik bedoel dit alleen letterlijk), biologisch voer krijgen, uiteraard buiten lopen, legnesten en zitstokken hebben en langer leven. Prachtige eitjes met mooie donkere dooi- ers, niet van toegevoegde rommel in het voer, maar omdat ze buiten groenvoer eten en dus caroteen binnen krijgen. Er is al veel onderzoek gedaan naar het (on-)welzijn van de legkip, maar ze komen er niet uit, de deskundigen, de wetenschappers. Laat ons leken maar, wij schakelen onze emoties niet uit. Voedsel fs emotie, goed voedsel is ‘pure bliss’, dus moet het voor- traject ook absoluut goed zijn geweest. Een ieder die wel eens een toompje kippen heeft geobserveerd, of een stel scharrelvar- kens, weet wat ik bedoel. Gelukkig heeft Twickel een biologische kip- penhouderij op het landgoed. Zij leveren die heerlijke eitjes aan de landgoedwinkel. Zo duur, zegt u? Klopt, paar centjes duur- der, maar u krijgt w^l eieren voor uw geld. Al ben ik met u eens dat dieronvriendelijke producten eigenlijk juist duurder zouden moeten zijn. Het ei van Columbus! Zo, ik heb m’n ei gelegd. Nou zeggen de Russen wel dat liefde en eieren alleen smaken als ze vers zijn, maar dat klopt toch echt niet; een ei moet een paar dagen rijpen voor het gekookt wordt anders stolt het eiwit niet of nauwelijks. En wat de liefde betreft, tja, dat lijkt me dan een typisch Russisch probleem. Bewaarde eieren, liefst in het doosje in de ijskast, niet in de deur, maar in de kast zelf. Hoe constanter de lage temperatuur hoe beter, dus een kelder is nog beter. Wassen is uit den boze, de beschermende waslaag ver- dwijnt waardoor het ei nog makkelijker aller- lei luchtjes kan opnemen en zelfs bederven. Warmold Worst En dan het recept. Er zijn er duizenden. Zoals roerei met reepjes gerookte zalm (eieren licht klutsen met wat room, voor- zichtig laten stollen in gesmolten – niet bruine- boter, lepeltje truffelolie, dezalm, wat peterselie, peper, dunne toast en een glas niet te droge champagne) en de dag kan niet meer stuk. Dus, wat dacht u ervan als ontbijt? Schotse eitjes Bekleed hard gekookte- gepelde- eieren met half om half gehakt (lamsgehakt kan ook) waaraan is toegevoegd peterselie, beetje tijm, beetje salie, zout en wat geraspte citroenschil, door het gehakt te pletten en de eieren ermee te ormvikkelen. Rol ze door een geklutst ei en vervolgens door broodkruim of paneermeel. Herhaal dit een paar maal en druk e.e.a. goed aan. Frituurze in olie van 180 graden gedurende 4-5 minuten en draai ze eenmaal om. Uit laten lekken op keukenpapier en koud of warm gehalveerd serveren met toast, tomatenketchup en een glas bier.