pagina 23 voorjaar 2006

Een Iandgoedproduct van Twickel April-aanbieding van € 6,95 voor € 6,25 Over geiten en geitenkaasjes Toen de veearts voor het eerst onze geiten- stal betrad, sprak hij: “Ah, zie daar de oor- zaak van de woestijnen op de wereld.” Als op afspraak liep een geit op hem toe en begon uitgebreid aan de veters van zijn ene laars te knabbelen, terwijl een tweede dame uit het gezelschap de andere laars als plas- goot benutte. Tja, de geit. Al zo lang zo dicht bij de mens en toch nog vaak beschimpt en vergruisd. Celukkig voor de geit en voor ons consu- menten, is de geitenhouderij de laatste vijf- entwintig k dertig jaar sterk in opkomst met een grote diversiteit in – vaak biologische – producten in de vorm van melk, yoghurt, vlees en natuurlijk vele soorten kaas. Ook Twickel telt inmiddels twee geitenhou- derijen, waarvaan er 6en al in 1988 als eer- ste biologische bedrijf op het landgoed neerstreek. Op de Wolverlei aan deTwickelerlaan heeft men zich geheel toegelegd op de productie van kleine verse kaasjes naar Frans recept. Diverse rijpingsstadia en vele smaken bie- den voor elk wat wils. Naturel, peper, Provengaalse kruiden, mie- rikswortel, knoflook, truffel, met as in kas- tanjeblad, enz. enz. En, h^el erg lekker, lavendel-en sinaasappelkaasjes. Maarwel- licht klap ik nu teveel uit de school; de kaasjes worden zelden gemaakt vanwege de beperkte houdbaarheid, doch mis- schien nu omdat ik erover geschreven heb… Enfin, een beetje marktwerking moet kunnen! Koop er eens een paar, ze zijn in de aanbie- ding in de Landgoedwinkel van Twickel. In diverse smaken. Lekker op een toastje, of even kort in de oven en dan op een bordje sla met een dressing erover (probeer eens een frambo- zendressing), omwikkeld met een lapje rookspek in de oven en dan een lepel ho ­ ning met tijm erover. Als vulling voor de avocado met, ik noem maar iets, wat garna- len of krab, knoflook, dressing en gehakte peterselie. Of, als toetje, ook uit de oven met een lepel marmelade offrambozenjam erover, paar flintertjes kummel misschien? Scheutje room? Grand Marnier? Allemaal godenspijsjes! Recept Wellicht is het volgende recept ook afkom- stig van de Olympus, want ik vond het in een oeroud Grieks kookboekje. Neem drie of vier verse naturel geiten ­ kaasjes en maak ze wat kruimelig in een kom, voeg toe twee eetlepels Parmezaanse ofoude kaas, een hand- vol gehakte peterselie, twee eieren en verse peper naar smaak. Roer e. e. a. goed door elkaar en laat even rusten. Snijd uit vellen bladerdeeg vierkantjes van circa 6×6 cm, bestrijk ze met wat gesmolten boter en vul de vierkantjes met eenflinke theelepel van het kaasmengsel. Vouw ze toe tot een driehoek en plak de randen met een vork goed vast op elkaar. Besmeerd met wat boter op een ingevet bakblik in een voorverwarmde, middelmatige oven in zo’n 75 minuten goudbruin laten worden. Tiropitakia worden ze genoemd. Ja, ja Zeus, de oude bok, hield niet all66n van groene blaadjes. Warmold Worst