pagina 23 najaar 2009

Hans Hondebrink acbter de kooktafel. “Onvergetelijke Groenten” Het is vroeg in de ochtend als ik in Blangy-Le Chateau het regio- nale marktje oploop. Het weer is pet dus neem ik me voor er maar een culinair kookdagje van te maken. Ik ben niet de enige; in het dorp hangt een blauwe uraas van op hout gestookte fornuizen. Vandaag haal ik mijn inspiratie uit een geweldig boek “Onvergetelijke Groenten”. Het kookboek belicht groentesoorten die niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Ik kreeg het van mijn neefje, chef-kok in restaurant Spaarne 66 in Haarlem. Hij kookt al jaren met groenten van Han de Kroon, den van de auteurs. Als ik voor de kraam sta is het moeilijk kiezen, de bruinverweerde dame op san- dalen prijst haar olijven aan, maar dat vind ik hier nou net niet regionaal. Het worden drie mooie artisjokken, die van Twickel gebruik ik meestal in boeketten. Verder een handvol Vittelotte Noir de truffelaardappel, wat lamsoor, een mooie bos peen en bij de boucherie zes stukjes agneau de prd-sald, lamsrug uit de zout- moerassen rond Mont-St. Michel en nog een pak beurre d van echte Nor- mandische koeien. Weer bij de tent op de camping installeer ik me met een groot glas cider en het boek achter de kooktafel. De kaft voelt zacht aan als een bos snijbiet. De ideeen, of liever gezegd capriolen, van de koks zijn niet zelf te verzinnen: oog en tong strelende kleurnuances van groente en fruit, leuke historische beschrijvingen over herkomst en streekgebruik. Ik ga aan de slag. De lobberige penen verworden met wat bouillon en room tot een smeui crdme. Van de truffelaardappeltjes maak ik een taartje naar recept van Annette van Rui- tenburg, de lamsrug bruint niet zoals thuis maar heeft toch een heerlijk ziltige smaak. Kortom onvergetelijk leesplezier met mooi fotowerk van Ruth de Ruwe. Hans Hondebrink A. van Ruitenburg e.a “Onvergetelijke groenten” ISBN 978 90 595 62707 Moestuin eldorado voor “echte kenners” Liefhebbers kijken er reikhalzend naar uit; de jaarlijkse Moestuindag die dit jaar op zondag 20 September wordt gehouden. Van 11.00 tot 17.00 uur staat de poort van de moestuin op de hoek Twickelerlaan – Bornsestraat open. Pachters van Twickel presenteren er hun landgoedproducten, er zijn creatieve activiteiten en hoveniers geven informatie over wat er groeit en bloeit. Veel mensen weten de moestuin te vinden voor een krop sla, wortelen of een mooie bos snijbloemen. Maar op initiatief van de enthousiaste tuinbaas Hans Hondebrink (zie zijn boekrecensie op deze pagina) worden er steeds meer groenten geteeld die niet zo bekend zijn bij het grote publiek. “Bijvoorbeeld Pastinaak, Ramanas, Schorse- neren”, somt Henk Kimmels op. De 64-jari- ge Diepenheimer onderhoudt elke vrijdag- middag met een vaste groep vrijwilligers de moestuin. Hij kwam er voor het eerst op een Moestuindag, en werd gegrepen door de unieke opzet. “Ik vind het hier schitterend en draag nu als vrijwilliger bij om een stukje cultureel erfgoed in stand te houden. Het is geweldig om hier te zijn.” Inmiddels heeft de moestuin weinig geheimen meer voor hem. De minder bekende groentesoorten hebben vooral een educatieve en decoratie- ve functie, legt Kimmels uit, al zijn er altijd “echte kenners” die ze voor eigen gebruik kopen. “Hiervan kun je niet alleen het blad maar 00k de steel eten", zegt hij, neerknie- lend bij snijbietplanten. Hij verheugtzich nu al op 20 September als duizenden mensen door de moestuin dwarrelen. “Dan merk je 00k dat de tuin een educatieve functie heeft. Dan zijn er altijd mensen die vragen waar- om de perenbomen scheef staan. Prachtig is dat.” Martin Steenbeeke