pagina 23 najaar 2005

Agenda Actuele informatie is te vinden op de websites: www.twickel.nl en www.vriendenvantwickel.nl 10 September ‘Open monumentendag’ Openstelling Breeriet. Bomse voetpad, Ambt Delden, van 11.00 tot 16.00 uur Openstelling Stallen en Koetshuis, kasteel Twickel, van 11.00 tot 17.00 uur 16 September ‘Kasteeldag’ voor de Vereniging Vrienden van Twickel 18 September ‘Moestuindag’, Twickelerlaan 11, hoek Twickelerlaan/Bornsestraat, Ambt Delden, van 11.00 tot 17.00 uur, vrije toegang. Moestuindag op landgoed Twickel vrije toegang vondag 18 September 2005 van 11.00 tot 17.00 uur © Twickel 1 oktober Sluiting theeschenkerij in de kasteeltuinen van Twickel 29 oktober “Open Archievendag’, expositie Oranje in huisarchief Twickel van 11.00 tot 17.00 uur 31 oktober Sluiting kasteeltuinen Twickel 16 november Lezingen Vereniging Vrienden van Twickel. Aanvang 20.00 uur in cafe-restaurant Hoogspel. Delden 9 en 10 december ‘Wintermarkt’ in en rond de landgoedwinkel. Een landgoedproduct van Twickel Schapenkaas van Erve Klein Wicherink Op het landgoed Twickel is het schapenmelkbedrijf ‘Erve Klein Wicherink’ gevestigd van Arie en Tia Huisman. De eerste jaren hebben zij de melk geleverd aan een zuivelbedrijf die de melk van meerdere biologische schapenboeren ver- werkte tot kaas en andere producten. Vorige jaar hebben ze de stoute schoenen aangedaan om de melk zelf te gaan verkazen, maar er komt heel wat kijken bij het opstarten van een kaasmakerij. Er moet een kaaskamer worden gebouwd volgens de voorschriften van de keuringsdienst van waren, er moet uitgezocht worden waar de kaas kan worden afgezet, er moet verpakkingsmateriaal ont- worpen worden en het belangrijkste.. .er moet geleerd worden kaas te maken en dat valt niet mee. Op de afgelopen Moestuindag hebben we daar al een voorproefje van gehad en het smaakte zeker naar meer! Nadat er aan al deze wensen voldaan was is het dan nu zo ver en zijn hun verschillende soorten schapenkaas te koop in de landgoedwinkel van Twickel. Erg goed om weer een product van een van de pachters te kunnen aanbieden aan de bezoekers. De taken zijn verdeeld; Arie melkt de schapen, zorgt voor het voer en verkoopt de kaas op verschillende biologische markten en Tia is de meesteres in de kaaskamer naast haar ongetwijfeld nog vele andere taken op het schapen ­ melkbedrijf en het gezin met kleine kinderen. Op de dagen dat Arie naar de markt is melkt zij ook nog de schapen. Van haar kregen we het volgende recept voor een taart met verse schapenkaas. Schapenkaastaart met verse vruchten – half pakje San-Fransisco-biscuitjes – 100 gr. roomboter – 200 cc slagroom – 150 gr. witte basterdsuiker – 150 gr. verse schapenkaas met sinaasappel-salie of naturel – vers fruit om te garneren (bijv.schijfjes sinaasappel of bramen) Verwarm de boter en roer die door de fijn verkruimelde biscuitjes. Verdeel dit mengsel over de bodem van een springvorm (24 cm), druk dit stevig aan en zet de bodem in de koelkast. Mix de verse schapenkaas met de suiker tot een smeui geheel en klop vervol- gens in een andere schaal de slagroom tot die bijna stijf is. Deze slagroom spa- tel je voorzichtig door het kaasmengsel. Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel hierover het kaas/slagroommengsel.Zet het weer terug in de koelkast om enkele uren te laten opstij ven. Voor gebruik garneer je de taart met fruit wat je zelf lekker vindt. Eet smakelijk! Jet Schadd