Pagina 20 voorjaar 2017

Hoeve De Haar
in nieuwe handen
20
21
auteur
Hiska Bakker
actueel
Hoeve De Haar aan de Grote Looweg ligt met de achterkant naar
de straat. Dat is te wijten aan een een cycloon die in 1927 grote schade aanrichtte aan de boerderij en directe omgeving. De voorkant en het interieur van deze boerderij zijn prachtig en de nieuwe eigenaren zijn van plan om alles, samen met Twickel, nog mooier te maken.
Hoeve De Haar is in 1915 door de Twentse fabrikantenfamilie Stork gebouwd als een innovatief bedrijf: door een andere manier van hooi binnenhalen zitten de niendeuren bijvoorbeeld niet op de gebruikelijke plek. In 1925 en 1927 troffen twee enorme windhozen Twente. Bomen werden ontworteld, boerderijen met de grond gelijk gemaakt, er vielen slachtoffers. De cycloon van 1927 veranderde het landschap rondom de boerderij zo drastisch dat er een nieuw stratenplan kwam. De straat aan de voorkant verviel en de Grote Looweg werd gesitueerd aan de achterzijde van de boerderij.
In oktober namen Petra Oldenhof en Maurice Hublart de boerderij over van de familie Berntsen die hier zo’n tien jaar eerder een B&B begon. Eentje die al snel hoog gewaardeerd werd en volgens de Michelingids bij de beste vijf van Nederland behoort. Zeven kamers met veel ruimte, overheerlijke ontbijtjes met veel streekproducten en natuurlijk het allermooiste: gelegen op het grondgebied van Twickel. Petra en Maurice zijn allebei in deze streek geboren. Petra vertrok op haar 18e naar
de Rotterdamse modeacademie, waarna ze voor een groot modebedrijf ging werken en later haar eigen modemerk startte. Verantwoordelijk voor de stoffeninkoop reisde zij jarenlang naar Italië, China, India. Zij sliep bij voorkeur nooit in onpersoonlijke hotelketens maar altijd in B&B’s of kleine boetiekhotels. Maurice zette een eigen vleesbedrijf op. Uit heel Europa koopt hij vlees dat hier als afval wordt gezien: orgaanvlees, oortjes
en staartjes, maar dat in het Verre Oosten hoog op de culinaire ladder staat. Ook hij reist dus regelmatig. En net als Petra dacht hij vaak: als ik zelf gasten zou ontvangen, dan zou ik… Dromen over gastvrijheid, dus.
Toen zij in april vorig jaar getipt werden dat De Haar vrij kwam, hebben ze een droom waar gemaakt. Hun eigen boerderij in het landelijk gebied tussen Hengelo en Enschede –het westen was al verruild voor het oosten, dichterbij de familie- werd
te koop gezet en Petra ging twee maanden meelopen met Francien en Pieter Berntsen. Ook legden zij contact met de noabers, buren met wie zij boffen.
Voor de komende jaren hebben zij een verlanglijstje. Er is al een royaal terras aangelegd, vlakbij de monumentale eiken. Verschillende restaurants uit de omgeving die zelf niet veel buitenplek hebben, willen daar pop-updiners organiseren. Dorset en Kir Royal uit Borne, bijvoorbeeld.
De professionele keuken waar al kookworkshops zijn, wordt daarom gerenoveerd: vergroot en voorzien van ramen zodat het landschap gezien kan worden. Een groot raam verbetert ook het zicht op de natuur vanuit de grote vergader- en feestruimte, waar het verlaagde plafond al gesloopt is. Ook de nieuwe ontbijtzaal biedt straks meer zicht op het landschap. Grootste verandering is echter de aanpak van de varkens- schuur, net zoals de boerderij en het erf een rijksmonument. Dat is het gebouw aan de rechterzijde van het hoofdgebouw waar Petra en Maurice zelf wonen en waar zich de zeven kamers bevinden. In die schuur worden vijf lodges gemaakt: zelfstandige appartementen. Samen met Twickel bespreken zij zo’n ingrijpend plan –uiteindelijk pachten zij de grond
van Twickel. Petra en Maurice krijgen ook advies van landschapsarchitecte Greet Bierema hoe zij het straataanzicht meer in lijn kunnen brengen met de voorkant: een erf dat past bij de traditie van het Twentse coulisselandschap.