Verjongingskuur

voor monumentale Boswachterlaan Dieren

De Boswachterlaan in Hof te Dieren heeft een rigoureuze verjonging

ondergaan. 35 eeuwenoude beuken hebben plaatsgemaakt voor 160  jonge bomen. “De reacties zijn gelukkig positief”

Auteur Martin Steenbeeke

De holle stam toont aan dat veel bomen in slechte staat verkeerden.

Kapwerkzaamheden in januari.

Beheerder Wilke Schoemaker loopt met een tevreden gevoel over de Boswachterlaan. Hier, in dit gedeelte tussen Arnhemsestraatweg en spoorbaan, stonden over een

lengte van 150 meter tot voor kort majestueuze beuken. Met een hoogte van bijna vijftig meter, koepelvormige kronen en een gemiddelde stamdikte van 150 centimeter bepaalden ze het aanzien van de Boswachterlaan. De laan, een rijksmonument, loopt vanaf de buitenplaats Hof te Dieren tot aan de bank op de Carolinaberg. De beukenrijen op het landgoed en ten noorden van het spoor waren eerder al verjongd. In het laangedeelte ertussen zijn in januari 35 eerbiedwaardige exemplaren gekapt maar de dubbele rij jonge bomen (160 in totaal) die hun plaats innemen, hebben nog wel enkele generaties nodig om de laan weer een statig aanzicht te geven. “Gelukkig zijn de meeste reacties positief”, zegt Schoemaker. “Men vindt de jonge aanplant er strak en netjes uitzien.” Er was enige vrees voor negatieve kritiek want kap van oude bomen ligt altijd gevoelig.

“Daarom hebben we bewust weinig tijd, ongeveer tien dagen, tussen kap en aanplant laten zitten. Mensen mogen één weekend ‘huilen’ maar als ze het volgende weekend gelijk resultaat zien, is veel kwaad weg.”

Met informatieborden had Stichting Twickel de natuurliefhebbers in Dieren en omstreken er al op gewezen dat kap onvermijdelijk was. Onafhankelijk onderzoek had aangetoond dat 28 bomen in erg slechte staat waren.
Het risico dat zo’n boom omvalt, op een wandelaar, weg
of spoorbaan, was eenvoudigweg te groot. In 2007 is een evenoude boom naast de Boswachterlaan op een rijdende auto met inzittende gevallen. “Mijn vrouw zegt dat ik nu weer met een gerust hart kan slapen, want elke storm hield ik mijn hart vast”, verklaart Wilke. Zelfs een enkele loslatende tak, kan al veel ellende veroorzaken. “Een tak met volgroeide beukennootjes weegt wel enkele honderden kilo’s!” De overige zeven, relatief gezonde, bomen hadden kunnen