Beheerder René Brand (66) van de zagerij neemt op 1 april afscheid. Op Twickel kon hij zijn fascinatie voor hout én kunst kwijt. “Hout is zo’n complex product.”

René Brand: “Ik leer nog elke dag”.
Het terrein van de zagerij is de laatste jaren uitgebreid; gebouwen en materieel zijn vernieuwd.

“Ik ben begonnen in de elektronica, maar van mijn werk bij Philips in Almelo werd ik nooit echt gelukkig. Bij Holgard in mijn woonplaats Rijssen maakte ik kennis met de wereld van het hout. Speci ek de in- en verkoop van tuinhout. Toen Holgard failliet ging, werd ik op
enig moment mede-eigenaar van één van de opvolgers. Ik heb toen nog anderhalf jaar in Estland een fabriek voor blokhutten en sauna’s opgezet. Het was een paar jaar na de onafhankelijkheid van dat land en echt pionieren. Terug in Nederland ben ik gaan werken voor weer een ander houtbedrijf tot ik twaalf jaar geleden een personeelsadvertentie van Twickel zag.”
“Ik kende Twickel natuurlijk wel
maar niet meer dan de gemiddelde Twentenaar. Min of meer op goed geluk heb ik gesolliciteerd. Het werken met hout is hier anders dan ik gewend was
want Twickel doet weinig standaard. Het is meer specialistisch. We zijn bijvoorbeeld voor de restauratiebranche de grootste leverancier van gewaterd hout. En voor de molenbouwers leveren wij veel brede planken. Particulieren kunnen hier terecht voor bijvoorbeeld tafelbladen, vloeren en traptreden. Hout is erg modegevoelig. Momenteel is er veel vraag naar eiken. Het rode hout, zoals beuken, kersen en naaldhout, is een stuk minder in trek maar bij wijze van spreken kan het morgen weer anders zijn.”
“Ik heb veel over hout geleerd via cursussen en natuurlijk in de praktijk