MetTwickelaantafelonthult keukengeheimen Vanaf half december is er een bijzonder kookboek in de Landgoedwinkel te koop. In `Met Twickel aan tafel’ zijn recepten verzameld van gerechten die worden gemaakt in de keukens van pachters, vrijwilligers en medewerkers. “Geweldig om bij iedereen aan te schuiven!”auteurChantal OphuisactueelOp een druilerige herfstochtend wordt er in de bodekamer van kasteel Twickel druk overlegd door de werkgroep van vrijwilligers en medewerkers die het boek heeft samengesteld. De tafel ligt bezaaid met foto´s, proefdrukken en vellen vol aantekeningen. Er is nog een aantal knopen door te hakken: welke winterse foto kiezen we (die met de barones op de ijsbaan is wel heel bekend, misschien toch een andere?), kan een winters recept met een voorjaarsgroente bij het seizoen `Winter’ worden geplaatst of niet? In een ontspannen maar kritische sfeer worden de laatste keuzes gemaakt voordat het boek `Met Twickel aan tafel’ definitief kan worden opgemaakt en gedrukt. Het oorspronkelijke idee voor dit boek komt van wijlen kasteelheer Christian zu Castell-Rüdenhausen en tuinbaas Hans Hondebrink. “Christian was zeer betrokken bij het herstel van de historische moestuin, die de keuken van Twickel altijd heeft voorzien van groenten en fruit. Hun idee om recepten te verzamelen waarbij de producten uit de moestuin als uitgangspunt moesten dienen heeft een aantal jaren op de plank gelegen”, verklaart Marion Zwiers, al een aantal jaren vrijwilligster in de moestuin. “In eerste instantie werd het opgepakt door Hans Hondebrink en Janette Hettema, van de Landgoedwinkel. Uiteindelijk hebben Marianne Bernelot Moens, Marc ter Horst en ik het verder ontwikkeld. We hebben de sfeer van het landgoed, de verbintenis met de seizoenen en de natuur willen neerzetten. Het is voor ons heel waardevol dat we dat in nagedachtenis van Christian hebben mogen doen.” Met het toevoegen van coördinator marketing & PR Lucia den Ouden aan de werkgroep werden de mogelijkheden en het budget duidelijk, waardoor er straks daadwerkelijk een professioneel vormgegeven boek in de Landgoedwinkel ligt. De werkgroep vroeg mensen uit verschillende geledingen om een recept aan te leveren. Zo zijn er onder andere recepten van moestuinvrijwilligster Hilda Luning, pachter Johan Harink (vleesveebedrijf Erve Nijhuis in Oele), bosbaas Gert-Jan Roelofs, pachter Youp Cretier (wijngaard Domein Hof te Dieren) en Elisabeth Beelaerts van Blokland, bestuurslid Marion Zwiers, Marc ter Horst, en Marianne Bernelot Moens in de keuken van het kasteel.