Pagina 13 winter 2016

Zandstenenbrug bij de hertenschuur.

Cortenstalenbrug met bloemenpatroon.

Brug over Twickelervaart in overpark wordt vervangen.

schets van de huidige en nieuwe rondwegbrug.

De huidige brug over de rondweg.

Het gebruik van materialen en kleuren is ook belangrijk. Op Twickel zijn wat dat betreft de randvoorwaarden duidelijk. Veel zwart en wit en onbehandeld hout. De nieuwe brug in de Umfassungsweg krijgt bijvoorbeeld een houten dek met zij anken van onbehandeld eiken en lijkt daarmee op de bestaande Krudopbrug. “Het is familie van elkaar. Zo laat je dus net als bij het Twentekanaal de samenhang zien.”

Bij het Kreeftengat worden de drie nieuwe bruggen aan elkaar verbonden door een hekwerk. Omdat dit hekwerk refereert aan hekwerk van de wildbaan bij het kasteel, wordt zo ook
de samenhang tussen huis- en overpark benadrukt. De twee nieuwe bruggen over de Twickelervaart lijken qua constructie veel op de relatief nieuwe, houten boogbruggen in de Eijsincsdijk. “Wel worden de leuningen en spijlen wit gelakt”, zegt Strootman.

De nieuwe voetgangersbrug over de rondweg, in het verlengde van de Markstraat, is qua materiaalgebruik en kleur weer familie van de stalen, hoge brug in het verlengde van de Twickelerlaan. “Hoewel de situatie met het te overbruggen hoogteverschil anders is, kun je ze rijdend over de rondweg zien als broer en zus.”

De bestaande brug is imposant, maar volgens Strootman erg op zijn plek. “Hij is groot, maar de kleur, vorm en detaillering is heel terughoudend. Ik vind het een heel mooie brug en zie dat hij veel wordt gebruikt. Als je voor het kasteel staat zie
je dat er aan het einde van de Twickelerlaan wat gebeurt.” Ook de tweede brug over de rondweg moet bijdragen aan het herstellen van de band met Delden. “Het wordt een prachtige brug”, zegt Strootman over de nieuwe brug die begin volgend jaar wordt geplaatst.