pagina 13 winter 2003

bedrijf: “De melk wordt hier verwerkt tot een ecologische geitenyoghurt in 150 grams verpakking”. Volgens Vliek is geitenyoghurt voor de grote winkelketens een zogenaamd “niche product”. De kleine producent met zijn speciale producten past bij de kleine groepjes consumenten met speciale wensen die daar wel extra voor willen betalen. “In de praktijk zullen supermarkten maar een beperkte ruimte in het assortment inruimen voor een kwalitatief goede yoghurt. Alleen daarom al leveren we alleen naturel yog ­ hurt zonder toevoeging van bessen of smaakjes. Wij pro- duceren hier onder verschillende merknamen, onder meer ‘De Drie Geitjes’, ‘Delamere’, ‘Flevosaner’, ‘Dino’ en ‘Cabrina’. Onze yoghurt komt ook in de schappen van grote Duitse supermarkten terecht. Wij spreken met een zuivelhandelaar af dat hij hier 100.000 bekertjes neerzet, die wij wekelijks op bestelling kunnen afvullen. De bestelde yoghurt wordt hier dan opgehaald. Die bekertjes yoghurt zijn in de koeling vier weken houdbaar. Dat bedrijf is dan ook verantwoordelijk voor transport en afzet. Op die manier is voor ons het risico een stuk kleiner en kunnen wij ons volledig op de geitenmelkproductie richten. Daamaast vullen wij hier ook halve liter PE-fles- sen met dagverse geitenmelk voor de Nederlandse markt. Via de biologische groothandel komen die dan recht- streeks in drie verschillende ketens van reformwinkels terecht”, legt Vliek uit. Potstal Omdat de stallen nieuw zijn, kon Vliek alles inrichten volgens de nieuwste eisen: “Onze geiten worden twee keer per dag gemolken. Wanneer een geit een jaar oud is, kan ze voor het eerst melk gaan geven. Na het aflammeren kan men ongeveer 300 dagen per jaar melken. Geiten staan ongeveer twee maanden droog. De geiten worden ‘s ochtends om zes uur en ‘s avonds om vijf uur machinaal gemolken in de gloednieuwe melkstal. Gemiddeld produ- ceert een geit drie en een halve liter melk per dag. Dat betekent dat een goede geit per jaar wel ruim 800 kilogram melk kan geven. De geiten worden op een potstal met ongeveer 25 centimeter stro gehouden. Ze zijn in grote hokken (1.8 m 2 per geit) met ruim stro gehuisvest. Het voer dat ze krijgen komt voor het grootste deel van eigen land en het bestaat hoofdzakelijk uit kuilgras. Het rant- soen wordt aangevuld met biologisch krachtvoer”. Koemelkallergie Geitenmelk dient van nature voor de voeding van de lammeren, maar is ook uitermate geschikt voor menselij- ke consumptie. Geitenmelk is qua samenstelling verge- lijkbaar met koeienmelk, maar er zijn wel degelijk ver- schillen. Zo verschilt de samenstelling van het melkvet nogal. Geitenmelk is daardoor voor veel mensen makke- lijker te verteren. “Vooral mensen met darmklachten, eczeemklachten en koemelkallergie vinden baat bij het De geiten krijgen binnen veel ruimte. Foto: H. Hermanussen. drinken van koemelkeitwitvrije geitenmelk. De yoghurt is bovendien melksuikerarm”, aldus Pieter Vliek. Uit ervaring weet Vliek dat een geit een totaal ander beest is dan een koe. Geiten zijn vrij eigenzinnig en heb- ben een eigen karakter. Toch hebben ze zijn hart gestolen. “Ik zeg altijd als je een geit in de ogen kijkt zie je een en al ondeugendheid, bij een koe zie je alleen melancholie”. Maarten Hermanussen