pagina 12 lente 1997

Horeca-ondernemer Ter Horst nieuwe uitbater In den Markenrichter “Wij richten ons op gastvrijheid en kwaliteit” De Twickel-horeca serie waarmee de redactie 1995 begon, wordt hier weer vervolgd. In eerdere Twickelbladnummers kwamen al het Wapen van Beckum, de Drost van Twenthe, Carelshaven en de Teestube in Lage aan de orde, alien hore- cagelegenheden met een speciale relatie met Twickel. In dit nummer maakt de Twickelbladlezer kennis met restaurant In den Markenrichter, gelegen aan de Rijksweg Delden-Goor. Maarten Hermanussen Bert ter Horst (39) is geen onbekende in de Twentse horeca-wereld. Behalve de Markenrichter runt hij al jaren- lang succesvol cafe-restaurant’t Hoogspel. Sinds oktober 1996 mag hij zich de nieuwe exploitant op restaurant In den Markenrichter noemen. Inmiddels heeft Ter Horst een bedrijfsleider aangetrokken. Ter Horst vertelt dat hij al enige tijd plannen koesterde om zijn horeca-activiteiten uit te breiden. “Je bent tenslot- te ondememer of niet. Een echte ondememer wil altijd groeien, vooruit en niet stilstaan. Ik heb toen links en rechts eens laten vallen dat ik wel een horecagelegenheid zou wil- len overnemen. Toen kwam vorig jaar vrij plotseling de Markenrichter vrij. Als zich zo’n kans voordoet, moet je die ook grijpen.” Voor de korte termijn zijn er geen plannen om de opzet of de formule van het restaurant drastisch te wijzigen. Ter Horst benadrukt dat het vooral de verdienste van zijn voor- gangers, de familie Keizer, is geweest dat zij het restaurant zijn huidige aanzien hebben gegeven. Band met Twickel Er zijn natuurlijk historische banden met Twickel. De huidige relatie met Twickel beschou wt Ter Horst echter als puur zakelijk: de stichting is verhuurder en hij is huurder. Hij is van mening dat men met Twickel goed zakelijke afspraken kan maken. Als huurder is hij met name goed te spreken over de aanpak van de gebouwen op Twickel. “Natuurlijk bestaan er vrij starre bouwvoorschriften, voor ­ al wat betreft verbouwing of uitbreiding, maar als er iets kapot is, kun je er op rekenen dat Twickel dat vlot en deug- delijk herstelt in de degelijke Twickelstijl. Behoud en duurzaamheid staan hoog in hun vaandel.” Ter Horst is met recht trots op zijn nieuwe aanwinst. De Markenrichter is een sfeervol pand met een rijke historie. Het gebouw is getooid met een rietkap. Het wordt ’s avonds feeeriek verlicht. Ook de rustieke ambiance van het interieur zal velen aanspreken: authentiek houten meubi- lair, schilderijen en uiterst sfeervolle verlichting. Ter Horst wil die gemoedelijke uitstraling vooral ook behouden. De grote tuindeuren zien uit op een terras waar men ’s zomers koffie kan drinken of lunchen. Ter Horst heeft plannen met het buitenterras naast en achter het restaurant: “Ik wil op termijn het huidige plastic tuinmeubilair vervangen en met beplanting het terras wat meer aankleden en in overeen- stemming brengen met de omgeving.” Gastvrij ‘Gastvrijheid en kwaliteit in een prettige sfeer’ vermeldt de folder. Horeca-exploitant Bert ter Horst laat geen twij- fel bestaan wat hij hieronder verstaat: “Wij streven kwali ­ teit nabij alles wat we doen. Zo werken wij uitsluitend met eerlijke, dagverse produkten. Je zult in onze keuken geen blikgroenten aantreffen. Wij volgen de seizoenen van het jaar; is het aspergetijd dan bieden wij asperges, die wij uit de streek betrekken. Is het de wildtijd dan vindt u bij ons de wildgerechten op de kaart.” De bedrijfsleider, Jan ter Keurs, omschrijft de keuken als “een mix van Frans- Nederlands, traditioneel en degelijk bereid met een vleug- je nostalgie.” “Wij mikken hier niet op een specifieke doelgroep. Al onze gasten moet zich in de eerste plaats op hun gemak voelen door een vriendelijke, correcte bediening. Wij wil- len de drempel laag maken zodat het een restaurant is waar de gasten in een sfeervolle ambiance van prima eten kun- nen genieten, of het nu een zakenlunch of een familiereii- nie betreft. Jong en oud moeten zich hier kunnen thuisvoe- len”. Verschil Volgens Ter Horst verschilt de Markenrichter wel dege ­ lijk van zijn andere horeca-gelegenheid, ’t Hoogspel. “Natuurlijk is het zo dat’t Hoogspel door de ligging nabij kasteel Twickel wandelaars en door de aanwezigheid van een speeltuin vooral veel ouders met kinderen trekt. De zalen van ’t Hoogspel lenen zich beter voor grotere brui- loften en partijen. In restaurant In Den Markenrichter kan men terecht voor een stijlvol etentje zowel zakelijk als prive, maar ook voor een familiebijeenkomst of receptie. Naast mensen uit de regio, vinden ook steeds meer toeris- ten hun weg naar de Markenrichter. Ter Horst zegt dat hij van plan is om binnenkort samen met het VVV uit te zoe- ken welke fiets- en wandelroutes langs zijn restaurant lopen. Koks Het restaurant kent zo’n veertig ruime zitplaatsen. Daamaast is er een ruimte voor min of meer besloten bij- eenkomsten zoals vergaderingen, familiefeestjes, en recepties. Ook daar kunnen circa veertig mensen ontvan- gen worden. Behalve een bedrijfsleider werken er in de Markenrichter twee koks, twee parttimers in de bediening en twee keukenhulpen. De keuken is zes dagen per week geopend. Op maandag gesloten. In het weekeinde is de keuken op zaterdag vanaf twaalf uur en op zondag vanaf twee uur geopend.