Pagina 10 winter 2016

auteur Rob Bloemendal

 

UNICO: passend eerbetoon voor muzikale graaf

In een afgeladen Blasiuskerk werd op zondag 6 november UNICO gepresenteerd. De biogra e van Unico graaf van Wassenaer Obdam bevat tevens een dubbel-cd met zijn muziekwerken. Het enthousiasme is ook buiten Delden groot.

 

Op 9 november jongstleden was het precies 250 jaar geleden dat Unico van Wassenaer, componist en heer van Twickel,
is gestorven. Dit was een goede reden voor de stichting Twickel om een gepast eerbetoon te initiëren. Precies op

de plek waar Unico – geboren op het kasteel – in november 1692 werd gedoopt, werden zijn Concerti Armonici gespeeld door barokensemble Combattimento. Dit toporkest had op

uitnodiging van de organiserende stichting Delden Klassiek een speciaal programma samengesteld met de aansprekende titel ‘De tuinen van Twickel’. De composities van tijdgenoten Handel, Telemann en Vivaldi vormden een geweldige opmaat voor het tweede en zesde Concerto Armonico van Van Wassenaer.

Voor deze bijzondere gelegenheid hadden de speciale gasten plaatsgenomen in
de Twickelbank. Het concert werd ingeleid door Jaap Lock, voorzitter van Delden Klassiek. Daarna werd het eerste exemplaar van het boek en dubbel-cd door Roderik zu Castell-Rudenhausen aangeboden aan Pieter Dirksen, klavecinist en co-auteur van het boek. Afgelopen zomer heeft Combattimento samen met enkele solisten al het bekende werk van Van Wassenaer opgenomen. Daarmee is voor het eerst zijn kleine, maar zeer ver jnde oeuvre op dubbel-cd gezet. Auteurs Aafke Brunt en Jan Haverkate schreven daarbij een biogra sche schets, geïllustreerd met een schat aan kunst- en archiefstukken die op Twickel bewaard worden. Het mysterie dat rond deze muziek hing, is inmiddels opgelost, maar het blijft fascinerend dat deze prachtige muziek geschreven is door een ‘amateur’, die immers ook als organisator en diplomaat zijn sporen heeft verdiend.

UNICO is enthousiast ontvangen

De luxe editie UNICO Complete Muziekwerken is door de media enthousiast ontvangen. Het heeft geleid tot items op Radio4, RTV Oost, een groot artikel in Tubantia en een positieve recensie in het Nederlands Dagblad. Ook (andere) landelijke media als Trouw en Volkskrant en Podium Witteman hebben interesse getoond.

UNICO is te koop in de Landgoedwinkel, bij geselecteerde boekhandels en via de website van Twickel, waar u ook een kijkje in het boek kunt nemen en enkele fragmenten kan beluisteren.
Prijs 39.50 euro.